[M úB
Nacionalni inštitut za javno zdravje
SLO / ENG

Aktualno

Kak┼ínih novosti bomo dele┼żni v preventivnem zdravstvenem varstvu?, 30. september 2016

 Temelji dolgoro─Źnega zdravja posameznika se pri─Źnejo oblikovati ┼że pred rojstvom in se nadgrajujejo tekom ┼żivljenja, zato prenovljeni programi vklju─Źujejo vzgojo za zdravje od nose─Źnosti dalje. S posodobljenimi programi in novimi stopnjevanimi intervencijami se ┼żelimo prilagajati spremembam in vsem prebivalcem Slovenije zagotoviti dostop do kakovostnih preventivnih zdravstvenih storitev.

PREVENTIVNI ZDRAVSTVENI PROGRAMI ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE ÔÇô ┬╗ZDAJ.┬ź

┬╗Posodobili smo vsebine in na─Źin izvajanja preventivnih aktivnosti v porodni┼ínici ob rojstvu otroka in preventivne obiske, ki jih patrona┼żne medicinske sestre izvajajo na domu otro─Źnice in novorojen─Źka in s tem nudijo mladi dru┼żini zelo pomembno oporo,┬ź je povedala Polonca Truden Dobrin z NIJZ in dodala: ┬╗┼Żelimo se prilagajati spremembam, ki so nastale zaradi kraj┼íanja le┼żalne dobe v porodni┼ínicah, kar je povzro─Źilo, da se danes patrona┼żne medicinske sestre sre─Źujejo z druga─Źnimi te┼żavami otro─Źnic in novorojen─Źkov.┬ź Osredoto─Źila se je tudi na otroke in mladostnike: ┬╗Prevetrili smo vse dosedanje vsebine programa (preglede, zdravstveno-vzgojna svetovanja, individualne in skupinske oblike dela), preventivne preglede smiselno umestili glede na rast in razvoj otroka ter jih racionalno za─Źrtali z opustitvijo nekaterih obiskov. Posodobili smo vsebine vzgoje za zdravje, ki pomembno prispevajo k osve┼í─Źenosti in pridobivanju ve┼í─Źin za zdrav ┼żivljenjski slog,┬ź ter poudarila pomen povezovanja v lokalni skupnosti: ┬╗Poleg tega smo za─Źrtali ukrepe, ki jih ┼żelimo v prihodnje povezati s podpornim okoljem in aktivnostmi v ┼íoli in lokalni skupnosti. Seveda je klju─Źno tudi to, da osebnega zdravnika pediatra, diplomirano medicinsko sestro, medicinskega tehnika, patrona┼żno sestro, klini─Źnega psihologa in logopeda, ki izvajajo preventivni program, pove┼żemo v mo─Źan tim in vsem otrokom omogo─Źimo dobro SKUPAJ ZA ZDRAVJE dostopnost programa.┬ź Izpostavila je tudi, da je bil v projektu pripravljen poseben program za osipnike, to je mlade, ki niso vklju─Źeni v ┼íolanje in tako izpadejo iz programa. ┬╗To je ena od novosti, ki smo jo pilotno preizkusili v okviru projekta in dobili zelo pozitivne rezultate.┬ź

Preventivni program smo poimenovali program ZDAJ. ÔÇô Zdravje danes za jutri. Vzpostavili smo spletno stran Programa preventivnega zdravstvenega varstva otrok in mladostnikov ZDAJ. na naslovu www.zdaj.net. Na spletni strani so klju─Źne informacije o Programu preventivnega zdravstvenega varstva otrok in mladostnikov. V prvi vrsti je namenjena star┼íem, bodo─Źim star┼íem, skrbnikom, otrokom, mladostnicam in mladostnikom.

PROGRAM INTEGRIRANE PREVENTIVE KRONI─îNIH BOLEZNI IN ZMANJ┼áEVANJA NEENAKOSTI V ZDRAVJU ÔÇô ┬╗SKUPAJ ZA ZDRAVJE┬ź


Program podpira tako integrirano (celostno, povezano) preventivo kroni─Źnih bolezni z okrepljenim medpoklicnim sodelovanjem znotraj zdravstvenega sistema kot skupnostni pristop v lokalnem okolju za krepitev zdravja in zmanj┼íevanje neenakosti v zdravju z vklju─Źevanjem ranljivih oseb. Uvedena je tudi nova preventivna storitev za vklju─Źevanje neodzivnikov v preventivni program, izvajanje preventivnega pregleda in svetovanje na bolnikovem domu s pomo─Źjo patrona┼żne diplomirane medicinske sestre. Preventivni pregled s svetovanjem na bolnikovem domu omogo─Źa vklju─Źevanje neozivnikov iz ranljivih skupin, ki se zaradi razli─Źnih ovir v preventivni program ne odzivajo. Prav tako so bila razvita nova orodja za zgodnje odkrivanje nekaterih kroni─Źnih bolezni in stanj, npr. anksioznosti (tesnobe), funkcijske manjzmo┼żnosti pri starej┼íih, prilagojene in novo razvite pa so bile tudi ┼ítevilne preventivne obravnave v novo vzpostavljenih Centrih za krepitev zdravja, ki so namenjene osebam z dejavniki tveganja za kroni─Źne bolezni (KB), ogro┼żenim za razvoj nekaterih najpogostej┼íih KB in bolnikom s KB. ┬╗Nadgrajeni preventivni program za odrasle uporabnikom prina┼ía ve─Źjo informiranost in motiviranost ter posledi─Źno ve─Źjo vklju─Źenost v preventivni program, pri ─Źemer smo poseben poudarek namenili vklju─Źevanju ranljivih oseb,┬ź je povedala Jo┼żica Mau─Źec Zakotnik z NIJZ, ter nadaljevala, ┬╗nadgrajeni preventivni program zagotavlja tudi sprejemljivej┼íe, uporabnikom pribli┼żane preventivne obravnave, ki upo┼ítevajo njihove potrebe. Ljudi smo vpra┼íali, kaj pogre┼íajo, kje si ┼żelijo sprememb. Njihove predloge smo upo┼ítevali pri nadgradnjah z vidika vsebin in metodolo┼íkih pristopov ter jih pribli┼żali glede ─Źasovne razpolo┼żljivosti in geografske dostopnosti.

Jo┼żica Mau─Źec Zakotnik je nadalje poudarila: ┬╗Prilagodili, nadgradili in na novo razvili smo skupinske delavnice in individualna svetovanja v centrih za krepitev zdravja, kjer udele┼żenci pridobijo strokovne informacije, ve┼í─Źine in podporo za dolgotrajno spremembo z zdravjem povezanega ┼żivljenjskega SKUPAJ ZA ZDRAVJE sloga, opu┼í─Źanje tveganih navad, opolnomo─Źenje za ┼żivljenje s kroni─Źno boleznijo in krepitev du┼íevnega zdravja. Poleg tega smo zasnovali intenzivnej┼íe izvajanje aktivnosti krepitve zdravja, zdravstvene vzgoje ter skupnostnega pristopa za zmanj┼íevanja neenakosti v zdravju v lokalni skupnosti, kjer igrajo centri za krepitev zdravja klju─Źno povezovalno in izvajalsko vlogo┬ź.

┬╗Skupnostni pristop z vklju─Źevanjem vseh klju─Źnih in┼ítitucij in dele┼żnikov ter nevladnih organizacij v na─Źrtovanje in izvajanje dogovorjenih ciljanih aktivnosti za krepitev zdravja in zmanj┼íevanje neenakosti v zdravju je naju─Źinkovitej┼íi in za uporabnike najprijaznej┼íi ukrep za doseganje zdravja in blagostanja v lokalni skupnosti,┬ź je prepri─Źana Jo┼żica Mau─Źec Zakotnik, ki je nadaljevala: ┬╗Tak pristop pa zahteva dru┼żbeno anga┼żiranje in sistemsko podporo.┬ź