[M úB
Nacionalni inštitut za javno zdravje
SLO / ENG

Odrasli

Ozadje

Nenalezljive kroni─Źne bolezni, med katere sodijo bolezni srca in o┼żilja, sladkorna bolezen, kroni─Źna obstruktivna plju─Źna bolezen, rak, debelost, depresija, demenca in funkcionalna manjzmo┼żnost starej┼íih oseb, predstavljajo veliko breme za dru┼żbo, ki se s staranjem prebivalstva ┼íe pove─Źuje. Nenalezljive kroni─Źne bolezni so vzrok za ve─Źjo smrtnost in prezgodnjo umrljivost, nezmo┼żnost za delo in invalidnosti ter pove─Źujejo stro┼íke na podro─Źju zdravstva in socialnega varstva.

Glavni razlog za razvoj kroni─Źnih nenalezljivih bolezni je nezdrav ┼żivljenjski slog, ki je izrazitej┼íi pri skupinah s slab┼íim socialno-ekonomskim polo┼żajem. Analize ka┼żejo, da v Sloveniji socialno-ekonomski polo┼żaj pomembno vpliva na zdravje prebivalstva. Obstajajo velike razlike v obolevnosti, smrtnosti in pri─Źakovani ┼żivljenjski dobi med razli─Źnimi socialno-ekonomskimi skupinami prebivalstva. Vzorec in obseg neenakosti v zdravju je podoben drugim dr┼żavam ─Źlanicam Evropske Unije. 

Zaradi raz┼íirjenosti kroni─Źnih nenalezljivih bolezni v Sloveniji je potrebna nadgradnja sedanje organiziranosti in zmogljivosti na primarni zdravstveni ravni. Za u─Źinkovito obvladovanje in prepre─Źevanje nenalezljivih kroni─Źnih bolezni potrebujemo nove modele in programe ter krepitev zmogljivosti zdravstvenih delavcev na tem podro─Źju.

Cilji

Cilj je oblikovanje programa za integrirano prepre─Źevanje in obvladovanje kroni─Źnih bolezni, povezanih z ┼żivljenjskim slogom, pri odraslih. 

Za doseganje cilja bosta v projektu oblikovana naslednja izdelka:
  • model za integrirano prepre─Źevanje in obvladovanje kroni─Źnih bolezni, povezanih z ┼żivljenjskim slogom, pri odraslih ter
  • izbolj┼íane kapacitete in sredstva za preventivne programe za odrasle.