[M úB
Nacionalni inštitut za javno zdravje
SLO / ENG

Odrasli

 Pilotno izvajanje

V okviru delovnega sklopa 2 - Odrasli bo potekalo sedem pilotnih izvajanj na treh lokacijah. Pilotno preverjanje prenovljenih preventivnih programov, ki bo doprineslo k njihovemu ovrednotenju in optimizaciji, bo potekalo v Zdravstvenem domu (ZD) Sevnica, ZD Vrhnika in ZD Celje.

Supnostni pristop za boljše zdravje in zmanjševanje neenakosti v lokalnem okolju

Na podlagi novega koncepta skupnostnega pristopa za krepitev zdravja in zmanj┼íevanje neenakosti v zdravju bomo preizkusili delovanje in sodelovanje struktur in dele┼żnikov v lokalnem okolju. Pri skupnostnem pristopu je v ospredju uporabnik programa, zato je tovrsten pristop prilagojen njegovim potrebam. Poudarek je na spretnostih in kompetencah vseh sodelujo─Źih in na spo┼ítovanju avtonomnosti posameznika. Skupnostni pristop omogo─Źa bolj┼íi dostop do storitev in programov, razvoj podpornih mre┼ż in skupin za samopomo─Ź ter upo┼íteva formalne in neformalne oblike pomo─Źi. 

Vklju─Źevanje ranljivih skupin z razli─Źnimi ovirami v dostopu do zdravstvene slu┼żbe v zdravstveni sistem in preventivno  obravnavo

Ugotavljali bomo, kako se ranljive skupine z razli─Źnimi ovirami v dostopu do zdravstvene slu┼żbe vklju─Źujejo v zdravstveni sistem in kak┼ína je njihova obravnava. Posebno pozornost bomo namenili identificiranju ranljivih skupin ter vlogi in povezovanju posameznih strokovnjakov, razli─Źnih organizacij (nevladne organizacije, centri za socialno delo, zavodi za zaposlovanje) in lokalnega okolja pri njihovem vstopu v zdravstveni sistem. Izjemno pomembno je medsektorsko sodelovanje, ki ga predvideva model skupnostnega pristopa, in opolnomo─Źenje sodelujo─Źih za delo z ranljivimi skupinami.

Odpravljanje razlogov za nevklju─Źevanje vabljenih na preventivni pregled in nadaljnjo  obravnavo znotraj zdravstvene slu┼żbe

Preverili bomo razloge za nevklju─Źevanje  vabljenih v na preventivni pregled in njihovo obravnavo znotraj zdravstvene slu┼żbe. Med novimi pristopi bo tudi patrona┼żni obisk oseb, ki se po treh vabljenjih vabilu na preventivni pregled v referen─Źno ambulanto ali ambulanto dru┼żinske medicine ┼íe vedno ne odzovejo. Tako bi zagotovili vi┼íje motiviranje za udele┼żbo, v nasprotnem primeru pa bi patrona┼żna slu┼żba izvedla preventivni pregled na domu.

Delovanje novonastalega centra za krepitev zdravja v zdravstvenem domu in v lokalnem okolju

Iz obstoje─Źega zdravstvenovzgojnega centra bomo oblikovali center za krepitev zdravja in testirali njegovo delovanje. Center za krepitev zdravja omogo─Źa okrepitev skrbi za javno zdravje in zmanj┼íevanje neenakosti v zdravju na lokalni ravni, racionalizacijo in optimizacijo rabe sredstev za promocijo zdravja in preventivo za splo┼íno populacijo ter ogro┼żene in zbolele za kroni─Źnimi nenalezljivimi boleznimi na lokalni ravni. V ospredju je zagotavljanje kakovosti kadrov in programov ter izbolj┼íanje zdravstvenih kazalcev in determinant zdravja na lokalni ravni.

Izvajanje novih programov za podporo spremembi ┼żivljenjskega sloga in opolnomo─Źenje 

V centrih za krepitev zdravja bomo preizku┼íali obravnavo oseb z dejavniki tveganja za kroni─Źne nenalezljive bolezni  (KNB), ogro┼żenih za KNB in bolnikov s KNB. Izvajali bomo programe nemedikamentozne obravnave in opolnomo─Źenja za krepitev zdravja ter za ┼żivljenje s kroni─Źno boleznijo, predvsem na podro─Źju du┼íevnega, telesnega in socialnega zdravja.

Povezovanje, sodelovanje in komunikacijske poti izvajalcev preventivnega programa

Preverjali bomo povezovanje, sodelovanje in komunikacijske poti izvajalcev preventivnega programa, skladno s procesom izvajanja preventivnega programa in potjo bolnika v preventivnem programu.  Podrobneje bomo preverili poti pacienta, proces vklju─Źevanja patrona┼żne slu┼żbe pri obravnavi ranljivih skupin ter poti povezovanja in sodelovanja zdravstvenih strokovnjakov z nevladnimi in drugimi organizacijami ter lokalnim okoljem.

Ustreznost javnozdravstvenih izobra┼żevalnih programov

Ustreznost javnozdravstvenih izobra┼żevalnih programov bomo preverili na naslednjih podro─Źjih:
- izobra┼żevanje za razumevanje neenakosti v zdravju, ranljivih skupin in skupnostnega pristopa h krepitvi zdravja in zmanj┼íevanja neenakosti;
- izobra┼żevanje za izvajanje ┬╗Programa integrirane preventive KNB in zmanj┼íevanja neenakosti v zdravju┬ź;
- izobra┼żevanje za izvajalce Programa za krepitev zdravja v centrih za krepitev zdravja;
- izobra┼żevanje za patrona┼żne medicinske sestre za izvajanje integrirane preventive KNB na domu;
- interdisciplinarno izobra┼żevanje za tvegano in ┼íkodljivo pitje alkohola;
- izobra┼żevanje o presejanju za anksioznost in funkcijsko manjzmo┼żnost ter
- modul razvijanja kulturnih kompetenc - usposabljanje zdravstvenih delavcev za delo z ranljivimi skupinami.

Dokumenti