[M úB
Nacionalni inštitut za javno zdravje
SLO / ENG

Odrasli

Dejavnost 2A.1: Ocena potreb

Epidemiolo┼íki dokazi s precej┼ínjo gotovostjo potrjujejo veliko breme kroni─Źnih nenalezljivih bolezni (KNB), povezanih z ┼żivljenjskim slogom, njihovih dejavnikov tveganja ter breme, ki ga KNB predstavljajo za celotno dru┼żbo in sistem zdravstvenega varstva. Analize ka┼żejo tudi na slabosti v organizaciji, zmogljivosti in delovanju zdravstvenega varstva na primarni ravni za u─Źinkovito spoprijemanje z nenalezljivimi boleznimi s poudarkom na pravi─Źnosti in kakovosti. Pri tem vidik uporabnika ┼íe ni bil raziskan. Zato se projekt v izhodi┼í─Źu osredoto─Źa na zagotavljanje dokazov in na mehanizme za opredelitev posebnih potreb ranljivih in prikraj┼íanih odraslih. Namen je zagotoviti s podatki podprt razvoj tak┼ínih modelov preventivnih storitev, ki bodo u─Źinkovito in na razumen na─Źin zadostili njihove potrebe. Ocena potreb bo v podporo odlo─Źevalcem pri u─Źinkoviti uporabi razpolo┼żljivih virov, zmanj┼íanju ugotovljenih vrzeli in izgradnji zdravstvenega sistema, ki bo bolj odziven na specifi─Źne potrebe posameznih skupin uporabnikov. Prav tako bo sodelovanje ciljnih skupin s podatki podprlo razvoj modelov za zdravstveno vzgojo.

Dejavnost 2A.2:  Razvoj programa in modela

Projekt se bo osredoto─Źil na razvoj smernic, protokolov in modelov za celovito prepre─Źevanje nenalezljivih bolezni, povezanih z ┼żivljenjskim slogom, v treh segmentih primarnega zdravstvenega varstva: 
ÔÇó ambulante splo┼ínih/dru┼żinskih zdravnikov oziroma referen─Źne ambulante, 
ÔÇó preventivni centri in 
ÔÇó patrona┼żna slu┼żba. 
Razviti bodo tudi  novi programi za podporo pri spremembi na─Źina ┼żivljenja za osebe s tveganjem za KNB in za kroni─Źne bolnike. 

Dejavnost 2A.3: Priprava niza kazalnikov in metodologije za spremljanje in evalvacijo preventivnega programa

Razvit bo niz nacionalnih kazalnikov prisotnosti KNB in dejavnikov tveganja zanje pri odraslih in metodologija za spremljanje in evalvacijo programov na podro─Źju preventive KNB pri odraslih. Izdelana bodo metodolo┼íka navodila za zbiranje podatkov.
Pri tej dejavnosti bo mo─Źno vklju─Źen norve┼íki partner v projektu, Norve┼íki in┼ítitut za javno zdravje, ki ima bogate izku┼ínje na podro─Źju zbiranja podatkov in oblikovanja kazalnikov.

Dejavnost 2A.4: Pilotno testiranje novih modelov

V pilotni ┼ítudiji bodo preizku┼íeni in ovrednoteni novi pristopi, orodja, strategije, programi in modeli celovitega prepre─Źevanja in zdravljenja KNB, povezanih z na─Źinom ┼żivljenja. Preverjeni bodo kazalniki in metodologija za zbiranje podatkov na nacionalni ravni ter spremljanje in vrednotenje preventivnih programov primarnega zdravstvenega varstva.

Dejavnost 2A.5: Evalvacija pilotov in prilagoditev programa

Izku┼ínje, ki jih bodo izvajalci pilotnih testiranj novih modelov in pristopov pridobili skozi izvajanje pilota, bomo analizirali ter pripravili dopolnitve in nadgradnje oblikovanih modelov novih programov in pristopov. Povratne informacije, potrebne za uvedbe izbolj┼íav, bomo pridobili tudi s pomo─Źjo preverjanja zadovoljstva uporabnikov. Rezultati evalvacije bodo vklju─Źeni v kon─Źni izdelek, ki bo predstavljal strokovno podlago za nadgraditev preventivnih programov.  

Dejavnost 2A.6: Usklajevanje rezultatov v najširši strokovni javnosti

Projekt je oblikovan tako, da so predstavniki zainteresirane javnosti (tako uporabnikov kot izvajalcev preventivnega zdravstvenega varstva otrok in mladostnikov) vklju─Źeni v vse faze projekta. Poleg tega je v okviru projekta posebna dejavnost, ki skrbi za posredovanje informacij vsem dele┼żnikom, tudi tistim, ki niso neposredno vklju─Źeni v dejavnosti na projektu. Rezultati bodo predstavljeni strokovni javnosti na nacionalnih in mednarodnih sre─Źanjih in konferencah ter objavljeni v strokovnih publikacijah, kar bo poleg neposrednega sprejemanja predlogov omogo─Źilo usklajevanje rezultatov v naj┼íir┼íi strokovni javnosti. 

Dejavnost 2B.1: Priprava in implementacija novih te─Źajev iz javnega zdravja

V okviru projekta bodo razviti in izvedeni programi usposabljanja za zdravstvene delavce na podro─Źju celovitega prepre─Źevanja KNB, s poudarkom na zmanj┼íevanju neenakosti v zdravju. Programi usposabljanja bodo razviti za vsa nova podro─Źja preventivnega programa. Gradivo za usposabljanje bo oblikovano in uporabljeno ┼że v pilotni izvedbi.