[M úB
Nacionalni inštitut za javno zdravje
SLO / ENG

Projekt

Predstavitev

Ime: Za boljše zdravje in zmanjšanje neenakosti v zdravju
Krajše ime: Skupaj za zdravje (SZZ)
Nosilna organizacija: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)
Partner: Norveški inštitut za javno zdravje (Norwegian Institute of Public Health)
Vodja projekta: mag. Marija Magajne
Vodja DS 1 - Otroci in mladostniki: mag. Polonca Truden Dobrin
Vodja DS 2 - Odrasli: Jo┼żica Mau─Źec Zakotnik
Sodelujo─Źi:  slovenski strokovnjaki v preventivnem zdravstvenem varstvu, predstavniki strokovnih zdru┼żenj in izvajalci zdravstvene dejavnosti
Trajanje: od 24. 9. 2013 do 30. 9. 2016
Financiranje: Norve┼íki finan─Źni mehanizem 2009ÔÇô2014
Program: Pobude za javno zdravje
Tip projekta: Vnaprej definirani projekt

Ozadje

Zdravje je ena izmed temeljnih ─Źlovekovih pravic in pomembna vrednota za posameznika, dru┼żino in dru┼żbo. V Sloveniji so ┼ítevilne politike usmerjene v krepitev in ohranitev zdravja. Za dosego tega cilja so uvedeni ┼ítevilni programi. Tudi v sistemu zdravstvenega varstva imajo prebivalci tradicionalno na razpolago ve─Ź preventivnih programov, za katere je zna─Źilno, da so zagotovljeni in dostopni za vse, ne glede na dohodek posameznika. Kljub temu so opazne razlike v kori┼í─Źenju teh storitev.

Pri─Źakovana ┼żivljenjska doba in drugi izbrani
kazalniki zdravja ka┼żejo, da se je zdravstveno stanje celotne populacije v zadnjih desetletjih precej izbolj┼íalo. Kljub temu pa ostajajo neenakosti v zdravju, saj so opazne razlike v zdravju posameznikov iz razli─Źnih socialno-ekonomskih skupin. Dejavniki, kot so izobra┼żevanje, zaposlovanje, dohodek, socialna varnost in socialna omre┼żja, vplivajo na ┼żivljenjski slog, dejavnike tveganja in uporabo zdravstvenih storitev, zato se zdravje skupin z vi┼íjim socialno-ekonomskim polo┼żajem izbolj┼íuje hitreje.

Zdravstveni sistem sam sicer ne more bistveno zmanj┼íati neenakosti v zdravju, vendar ima pomembno vlogo, zato je pri na─Źrtovanju zdravstvenih politik potrebno posebno pozornost nameniti tudi temu vidiku. S krepitvijo vsem dostopnih preventivnih programov v primarnem zdravstvenem varstvu lahko zmanj┼íamo in prepre─Źimo bolezni, povezane z ┼żivljenjskim slogom. Pri tem je pomembno vklju─Źevanje vseh skupin prebivalstva, zato je treba posebno pozornost nameniti skupinam z ni┼żjo odzivnostjo zaradi socialne stiske ali pomanjkljivih informacij. Z aktivnim pristopom pri vklju─Źevanju v preventivne programe lahko zdravstveni sistem doprinese k zmanj┼íevanju neenakosti v zdravju.

Cilji projekta

Splo┼íni cilj projekta Skupaj za zdravje je zmanj┼íati kroni─Źne nenalezljive bolezni, povezane z  ┼żivljenjskim slogom, s pomo─Źjo nadgrajenih in okrepljenih preventivnih zdravstvenih programov. Zmanj┼íanje pojavljanja kroni─Źnih nenalezljivih bolezni, ki so povezane z nezdravim ┼żivljenjskim slogom, bi lahko dosegli z zgodnjim odkrivanjem tveganja za nastanek teh bolezni, s pristopom vse┼żivljenjske perspektive ter intervencijami in pristopi za zmanj┼íevanje neenakosti v zdravju.
 
Projekt Skupaj za zdravje se osredoto─Źa na razvoj novih pristopov v preventivnem zdravstvenem varstvu, izbolj┼íanje dostopnosti do preventivnega varstva za vse skupine prebivalstva, krepitev zmogljivosti ter medsektorskega delovanja s posebnim poudarkom na pristopih za zmanj┼íevanje neenakosti. V ospredju so novi pristopi na podro─Źju preventivnega zdravstvenega varstva otrok in mladostnikov, vklju─Źno z vzgojo za zdravje za otroke, mladostnike, nose─Źnice in star┼íe, ter novi pristopi pri prepre─Źevanju in zmanj┼íevanju bremena kroni─Źnih nenalezljivih bolezni pri odraslih.

Z aktivnostmi v projektu ┼żelimo okrepiti zmogljivosti za izvajanje dejavnosti v preventivnem zdravstvenem varstvu ter dopolniti mehanizme in programe, usmerjene v prepre─Źevanje in zmanj┼íanje neenakosti v zdravju, pri ─Źemer bo posebna pozornost namenjena opredelitvi ciljanih intervencij glede na ogro┼żenost oziroma individualno oceno potreb, ki bodo dopolnjevali sicer univerzalno oblikovan program preventivnega zdravstvenega varstva.

Struktura projekta

Aktivnosti v celotnem projektu povezujemo v ┼ítiri delovne sklope, od katerih sta prva dva vsebinska, in sicer prvi za podro─Źje preventivnih programov za otroke in mladostnike ter drugi za podro─Źje preventivnih programov za integrirano obvladovanje kroni─Źnih bolezni, povezanih z ┼żivljenjskim slogom pri odraslih.Tretji in ─Źetrti delovni sklop  sta namenjena povezovalnim oziroma horizontalnim aktivnostim, ki zagotavljajo, da aktivnosti v prvih dveh delovnih sklopih nemoteno potekajo.