[M úB
Nacionalni inštitut za javno zdravje
SLO / ENG

Projekt

DS 1 ÔÇô Preventivni zdravstveni programi za otroke in mladostnike

Cilj DS 1 je nadgradnja programa preventivnega zdravstvenega varstva za otroke in mladostnike. Na podlagi ocene potreb bodo pripravljeni predlogi in oblikovani modeli za nove pristope, ki bodo v projektu tudi preizkušeni. Pri oblikovanju novega modela bodo aktivno sodelovali strokovnjaki, ki delujejo v preventivnem zdravstvenem varstvu otrok in mladostnikov. Poleg nastalega oblikovanega modela za nadgradnjo programa preventivnega zdravstvenega varstva za otroke in mladostnike
bo projekt prispeval tudi k izbolj┼íanju kapacitete na tem podro─Źju.

Ve─Ź: Otroci in mladostniki

DS 2 ÔÇô Program za integrirano prepre─Źevanje in obvladovanje kroni─Źnih bolezni, povezanih z ┼żivljenjskim slogom, pri odraslih

Cilj DS 2 je nadgradnja programa za integrirano prepre─Źevanje in obvladovanje kroni─Źnih bolezni, povezanih z ┼żivljenjskim slogom, pri odraslih. Na podlagi ocene potreb bodo pripravljeni predlogi in oblikovani modeli za nove pristope, ki bodo v projektu tudi preizku┼íeni. Pri oblikovanju novega modela bodo aktivno sodelovali strokovnjaki, ki delujejo v preventivnem zdravstvenem varstvu odraslih. Poleg oblikovanega novega modela za integrirano prepre─Źevanje in obvladovanje kroni─Źnih bolezni, povezanih z ┼żivljenjskim slogom, pri odraslih bo projekt prispeval tudi k izbolj┼íanju kapacitet na tem podro─Źju. 

Ve─Ź: Odrasli

DS 3 ÔÇô Komunikacija

DS 3 zdru┼żuje aktivnosti za posredovanje informacij o projektu ┼íir┼íi javnosti, oblikovalcem politik in vsem dele┼żnikom oziroma interesnim skupinam ter aktivnosti za izmenjavo informacij med sodelavci na projektu. Poteka ves ─Źas trajanja projekta in vklju─Źuje interno (partnerji in sodelavci na projektu) ter eksterno komuniciranje (razli─Źne zunanje javnosti). V tem delovnem sklopu bodo skladno s potekom projekta izvedene razli─Źne komunikacijske aktivnosti za obve┼í─Źanje in diseminacijo izdelkov ter rezultatov. 

DS 4 ÔÇô Projektno vodenje

V DS 5 so zdru┼żene aktivnosti za strokovno, organizacijsko in finan─Źno upravljanje in usklajevanje projekta. Aktivnosti zagotavljajo z delovnim na─Źrtom skladen potek projekta, pravo─Źasno doseganje mejnikov in nadzor nad delom na projektu. Za vse operativne aktivnosti skrbi o┼żja projektna skupina, ki jo vodi vodja projekta. ─îlani usmerjevalnega odbora so neposredno vklju─Źeni v delo po posameznih delovnih skupinah, se pa tudi vsaj dvakrat letno sestajajo na delovnih sre─Źanjih. Nad potem projekta bdi strokovno-svetovalni odbor, ki ga vodi Ministrstvo za zdravje RS.

Izdelki in poro─Źila

V okviru projekta bodo razviti novi pristopi, orodja, programi in storitve. V prvi fazi bo izvedena ocena potreb z vidika uporabnika, ranljivih in prikraj┼íanih skupin ter vrzeli v ureditvi in izvajanju preventivnih dejavnosti. Pripravljeni bodo novi modeli in re┼íitve, ki bodo pilotno testirani na izbranih mestnih in pode┼żelskih obmo─Źjih. Projektne aktivnosti vklju─Źujejo tudi nove programe izobra┼żevanja in usposabljanja za izgradnjo zmogljivosti zdravstvenega sistema na primarni ravni in v drugih sektorjih, ki tesno sodelujejo na podro─Źju zdravja, zlasti v izobra┼żevanju in socialnem delu. Rezultati projekta bodo posredovani Ministrstvu za zdravje RS kot podlaga za spremembe na podro─Źju preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni.