[M úB
Nacionalni inštitut za javno zdravje
SLO / ENG

NFM - Norve┼íki Finan─Źni Mehanizem

Namen financiranja

Dr┼żave ─Źlanice EU in tri ─Źlanice Evropskega gospodarskega prostora (EGP), ki niso ─Źlanice EU, in sicer Islandija, Lihten┼ítajn in Norve┼íka, sodelujejo na notranjem trgu, ki ga opredeljujejo tako imenovale ┬╗┼ítiri svobo┼í─Źine┬ź: prosti pretok blaga, storitev, kapitala in oseb. Hkrati so Islandija, Lihten┼ítajn in Norve┼íka vzpostavile Finan─Źni mehanizem EGP za podporo socialne in ekonomske kohezije znotraj raz┼íirjenega EGP, Kraljevina Norve┼íka pa je za podporo socialne in ekonomske kohezije namenila sredstva tudi v okviru Norve┼íkega finan─Źnega mehanizma (NFM).

Kljub velikemu napredku v Evropi v zadnjih letih so razlike v gospodarskem razvoju in ┼żivljenjskem standardu ┼íe vedno prisotne. Sporazum o Evropskem gospodarskem prostoru (EGP) vklju─Źuje cilj za zmanj┼íanje socialnih in ekonomskih razlik v Evropskem gospodarskem prostoru. Odkar je Sporazum EGP stopil v veljavo leta 1994 EGP EFTA dr┼żave prispevajo k prizadevanjem za kohezijo na ravni celotne Evrope. V okviru nepovratnih sredstev finan─Źnih mehanizmov je za obdobje 2009ÔÇô2014 namenjenih 1,79 milijarde evrov, pri ─Źemer Norve┼íka prispeva 97 % vseh sredstev.

 http://norwaygrants.si/

Program NFM 2009ÔÇô2014

Program NFM 2009ÔÇô2014 z nepovratnimi sredstvi v Sloveniji podpira programe in projekte tudi na ve─Ź programskih podro─Źjih. Podro─Źje ┬╗civilna dru┼żba, ─Źlovekov in socialni razvoj┬ź se deli na dve podpodro─Źji:  
  • Pobude za javno zdravje ter
  • Integracija na─Źela enakosti spolov in usklajevanje poklicnega in dru┼żinskega ┼żivljenja.
V okviru pobud na podro─Źju javnega zdravja prednostne vsebine projektov vklju─Źujejo zmanj┼íevanje neenakosti med skupinami uporabnikov, prepre─Źevanje in zmanj┼íevanje bolezni, vezanih na ┼żivljenjski slog, ter izbolj┼íanje storitev na podro─Źju du┼íevnega zdravja v Sloveniji.

 http://norwaygrants.si/wp-content/uploads/2013/04/Programme-Areas-2009-2014.pdf

NIJZ in NFM

Nacionalni in┼ítitut za javno zdravje (NIJZ) je v okviru programa Norve┼íkega finan─Źnega mehanizma 2009ÔÇô2014   pridobil vnaprej definirani projekt ÔÇ×Za bolj┼íe zdravje in zmanj┼íanje neenakosti v zdravjuÔÇť s kraj┼íim imenom ÔÇ×Skupaj za zdravjeÔÇť. Projekt poteka v sodelovanju s projektnim partnerjem Norve┼íkim in┼ítitutom za javno zdravje (Norwegian Institute of Public Health - NIPH) in slovenskimi strokovnjaki v preventivnem zdravstvenem varstvu, predstavniki strokovnih zdru┼żenj ter izvajalci zdravstvene dejavnosti. Projekt poteka od 24. 9. 2013 do 30. 9. 2016.