[M úB
Nacionalni inštitut za javno zdravje
SLO / ENG

Otroci in mladostniki

Ozadje

Z Nacionalnim programom za otroke in mladino v Republiki Sloveniji 2006ÔöÇ2016 je dolo─Źeno, da morajo imeti otroci in mladostniki v razli─Źnih okoljih zagotovljene optimalne pogoje za zdrav razvoj, vse od rojstva dalje. Navade, ki jih razvijemo v otro┼ítvu nam ostanejo vse ┼żivljenje, zato je pomembna vzgoja za zdrav ┼żivljenjski slog, s katerim krepimo zdravje in se lahko izognemo razvoju kroni─Źnih nenalezljivih bolezni. V primeru nastanka tveganj za nastanek bolezni pa je pomembno, da so preventivni zdravstveni programi oblikovani tako, da se tveganja ─Źim bolj zgodaj odkrijejo in se uvedejo potrebne intervencije za izbolj┼íanje in povrnitev zdravja.

Raziskava ┬╗Z zdravjem povezano vedenje v ┼íolskem obdobju 2010┬ź (Health Behavior in School-aged Children -HBSC) je pokazala, da se neenakosti v zdravju ┼íoloobveznih otrok pove─Źujejo, zlasti med otroci iz ni┼żjega socialno-ekonomskega razreda. Otroci iz dru┼żin z ni┼żjim socialno-ekonomskim statusom so podvr┼żeni bolj tveganim vedenjem kot njihovi vrstniki iz bolje situiranih dru┼żin. V projektu je zato posebna pozornost namenjena ranljivim ciljnim skupinam, razvoju dobrih praks za zgodnje odkrivanje otrok in mladih z ve─Źjim tveganjem ter razvoju u─Źinkovitega interdisciplinarnega in medsektorskega sodelovanja.

Prednosti sedanje ureditve preventivnega zdravstvenega varstva za otroke in mladino v Sloveniji so univerzalna pokritost prebivalstva, zgodnje odkrivanje zdravstvenih te┼żav in integrirana pediatri─Źna slu┼żba za pred┼íolske otroke na primarni ravni. Da bodo otroci in mladostniki dele┼żni ┼íe kakovostnej┼íe oskrbe, bodo v projektu na osnovi strokovnih smernic zasnovani novi pristopi tako na podro─Źju preventivnega zdravstvenega varstva otrok in mladostnikov kot v okviru
zdravstvene vzgoje za otroke, mladostnike, nose─Źnice in star┼íe.

Cilji

Cilj je nadgradnja programa preventivnega zdravstvenega varstva za otroke in mladostnike. Da bi jim omogo─Źili doseganje njihovega polnega potenciala za zdravje in razvoj in zmanj┼íanje bremena z ┼żivljenjskim slogom povezanih bolezni, projekt stremi k naslednjim ukrepom:
  • sprejetje in izvajanje u─Źinkovitih intervencij za zdravje otrok,
  • pravi─Źen dostop do kakovostnih zdravstvenih storitev za vse otroke,
  • krepitev podpore, ki jo zdravstveni sistem nudi otrokovemu zdravju in
  • zagotavljanje vklju─Źenosti skupnosti za izbolj┼íanje zdravja otrok.
Za doseganje cilja bosta oblikovana naslednja izdelka:
  • model za nadgradnjo programa preventivnega zdravstvenega varstva za otroke in mladostnike ter
  • izbolj┼íane kapacitete in sredstva za preventivne programe za otroke in mladostnike.